БДЗП сайт

 

За нас :: Дейности :: Доброволци :: Излети :: Линкове :: Форумът :: Yahoo-групата :: Пишете ни


Вие сте тук: БДЗП-София > Дейности > Сбирките > Архив: Морски орли > Морските орли и БНТ
 
Лекциите в Биологическия::
Архив::
Морски орли::
 

Вижте още:
Проекта на БДЗП-Свищов за орлите
Подхранване на морските с мърша
Бъдете доброволци в Белене!
Конкурс "Виж морски орел!"

Морските орли на Белене

Морските орли и БНТ
Текст: Александър Георгиев
Снимки: Добрин Керестелиев + Камен Колев (©БНТ)

Камен снима (но главата му не се вижда) © Добрин КерестелиевЕкипът на БДЗП-Свищов и ПП Персина в търсене на морски орли по реката © Добрин КерестелиевНа големи разстояние се налага да се снима с големи обективи © Добрин КерестелиевМорски орли копулират © БНТ
Ползването на кадрите на копулация с морски орли (screen-shots) е забранено без разрешението на БНТ. Авторските права на Камен Колев (оператор) са запазени.

Още::

Дневник от второто пътуване
Галерия: копулиращи морски орли

От официалния сайт на БДЗП:
Новина от снимките край Белене на 1.03.04

Официалния сайт на БНТ
Официалния сайт на "Очи в очи с животните"

 

 

 

 

На лекцията, организирана от БДЗП-София в Биологическия факултет на СУ на 16/12/2004, Емил Тодоров и Тихомир Александров говориха за морските орли и работата на Свищовския клон на Дружеството по опазването им. Тук ви предлагаме някои допълнителни материали по темата.

Бях настроен доста песимистично за шансовете ни за успех, даже и ако терминът "успех" да се формулират по сравнително либерален начин.

От всички видове птици, хищните са може би най-неблагоприятният обект за снимане. Особено при положение, че за заснемането на едно 15-минутно предаване за диви животни Българската Национална Телевизия щедро е предвидила 5 дни командировка (включително пътя).

Поради тези причини, в работната версия на сценария за филма "Птици край Дунава" от поредицата "Очи в очи с животните" думите "морски орел" бяха използвани сравнително пестеливо и неангажиращо.

През януари същата година (2004), успях да стигна до Свищов и да "разузная" терена по време на среднозимното преброяване, което екипа на БДЗП организираше там.

Видях първия си морски орел. Втория също не закъсня. Мисля, че имаше и трети! Беше прекалено хубаво, за да е истина. Като изключим абсурдно ниските температури, обезглавяващия вятър и ледените води на Дунава, които заливаха борда на корабчето с ужасяваща сила и честота.

Имаше, обаче, и една малка подробност - когато човек се мотае насам-натам и зяпа птици с що-годе приличен бинокъл всичко е супер. Но когато същото упражнение трябва да се повтори с масивна и скъпо-струваща видеокамера, тежък статив и още по-тежък сменяем метален обектив (навремето купен от режисьора на предаването от Съветския съюз за 300 рубли?!) нещата излизат леко извън контрол.

Накратко казано, опитвах се да не се настройвам, че "ще избием рибата" или които и да е други представители на животинското царство, срещащи се на територията на Природен парк "Персина".

На 1.03.04 трябваше да отидем да търсим орли край реката. Емо и Свилен бяха много убедителни в изказванията си, че на практика няма вариант, в който някой отива до Беленските острови и не вижда морски орел. Аз бях почти толкова сигурен, че ако някога това ще се случи, определено ще е днес.

Началото не беше прекалено обещаващо. Чайки и пеликани... Хубаво. Само че, морските орли поддържаха дистанция, на която беше наложително да разполагаме с телескопа Хабъл на борда, за да направим прилични кадри. Но, за съжаление, този път го бяхме оставили в София...

От тук натакък, оабаче, нещата тръгнаха като по...вода! Момчетата от БДЗП-Свищов и Природен парк "Персина" ни заведоха до едно място, където предполагаха, че може да се случи нещо.

Още преди да решим къде точно да сложим статива Свилен забеляза две далечни точки на острещния бряг на реката, на върха на две тополи. Морски орли! Големият обектив беше завинтен на камерата и започна следенето на обекта.

Съвсем скоро се случи нещо, което даже в най-дивите си сценарни сънища не бих посмял да си пожелая. Единият орел се издигна във въздуха, прелетя малко в страни и кацна върху другия орел. В кадър! Докато Добри и Камен снимаха на пълни обороти.

Доколкото общо-биологичната култура на групата, която се бяхме събрали, позволи - стигнахме до извода, че орелът който е от долу по всяка вероятност е женски, а този който с писъци се опитваше да се задържи на гърба му - мъжки. Явно правеха секс. Или поне мъжкият се опитваше.

Един час по-късно, от друга гледна точка, орлите го направиха пак. Ние снимахме пак. Без особени угризения за нарушаването на личното им пространство със силната екс-съветска оптика.

Пътуването до Беленските острови се оказа изключително продуктивно. Ако не вярвайте, идете и вижте! :)

БДЗП-СОФИЯ:: НАЧАЛО
© БДЗП София MMV