БДЗП сайт

 

За нас :: Дейности :: Доброволци :: Излети :: Линкове :: Форумът :: Yahoo-групата :: Пишете ни

Вие сте тук: БДЗП-София >Излети > Чудните мостове

Излети::
Да гледаме птици заедно!
Полеви дневници:
Какво се случва по излетите на БДЗП-София
  Изгрев (© Симеон Стефанов) 8.12.2004::
Чудните мостове/Западни
Родопи
Текст: Йордан Христов
Снимки:
Симеон Стефанов + Костадин Георгиев
1 част :: 2 част :: 3 част
Западни Родопи (© Симеон Стефанов)
БДЗП-София на Чудните мостове (© Костадин Георгиев)

Наближаваше 8-ми декември. Всички студенти с нетърпение очакват настъпването на празника, когато ще могат да се повеселят на спокойствие без да се притесняват, че на следващия ден ще имат лекции.

Членовете на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) клон София, повечето от които също студенти, също очакваха 8-ми декември с нетърпение. Причината обаче бе малко по-различна - да попътуват из кътните местенца на страната ни, където повечето от нас не бяха ходили.

Този път мястото бе Чудните мостове в Западни Родопи. Всички от нас бяхме чували за местността и се настроихме да видим скалолазката , обитаваща подобни скални образувания.

По-интересната част от пътуването със сигурност е свързана с вечерите, но предмет на тази страница са птиците, така че ще се фокусирам върху тях.

По пътя към Чудните мостове, спряхме на Бачковския манастир. Монаси не видях, но пък имаше лъскавоглави синигери, които идваха на един метър от нас. Явно бяха свикнали с хората, особено с дамата, която продаваше различни видове ядки. Горката женица ни се оплака, че синигерите били напаст и дори кацали на масата с ядките.

Освен със синигерите, мястото ни посрещна и с един сив кълвач и един малък ястреб. За самото място Бачковски манастир се е писало достатъчно, така че не смятам да навлизам в подробности.

След около час пътуване из усойните пътища на Западни Родопи пристигнахме до Чудните мостове.

Не можахме да сдържим желанието си да се разходим из местността и нарамихме биноклите, за да проверим защо тези мостове са толкова “чудни”. Оказа се, че мястото не е чудно. Мястото е божествено.


Прочетете продължението: 2 част

БДЗП-СОФИЯ:: НАЧАЛО
© БДЗП София MMV