БДЗП сайт

 

За нас :: Дейности :: Доброволци :: Излети :: Линкове :: Форумът :: Yahoo-групата :: Пишете ни

Вие сте тук: БДЗП-София >Излети > Рупите

Излети::
Да гледаме птици заедно!
Полеви дневници:
Какво се случва по излетите на БДЗП-София
Рупите 2004:: Рупите

Текст: Михаил Илиев
Снимки:
Симеон Гигов
1 част :: 2 част

РупитеКукумявкиКукумявкаЛопатарка

 

Много са местата в България, които са ме впечатлявали, но никога няма да забравя излета ми до Рупите в началото на юни 2004г. Ако имаше класация за най- много видяни видове птици за най-кратко време, то категорично това пътуване трябва да е в челната тройка.

"Ударният" екип бяхме 5 човека - аз, Данчо, Мила, Симо и Костадин. Тръгнахме на шести юни сутринта с влака за Петрич. Планът беше следния: Данчо има роднини от там и още предишния ден беше пристигнал с автомобил. Уговорката беше той да ни чака с колата на гарата и оттам да отидем на "birdwatching" към месността Рупите, след което в късния следобед да тръгнем обратно към София.

Така и стана. Данчо ни взе от гарата и към 12:30 бяхме вече в района, където се намира и храма на пророчицата Ванга. Той се намира в непосредствена близост до река Струма и беше изходна точка за маршрута ни.

По пътя между Петрич и Рупите вече бяхме спирали 3-4 пъти и бяхме видели голямо белогушо коприварче, 2 мъжки жълтоглави овесарки, горска чучулига и десетина червенокръсти лястовици.

Още в първите минути след слизането ни голямо впечатление ни направиха няколкото кукумявки кацнали на самия храм. Бяха две млади, все още с част от пухеното си оперение, а в близост бяха и двойката възрастни. Допуснаха ни изключително близо - само на 10-12 метра, гледахме ги без бинокли, а Симо успя дори да ги снима. След 2-3 минути птиците изгубиха търпение и излетяха.

На околните сгради имаше гнезда на лястовици - градски, червенокръсти и селски. Неуморните родители непрекъснато пикираха ниско над земята, улавяйки насекоми за ненаситните си малки.

Близо до самия път имаше нещо като канал, напълно обрасъл с тръстика. От там първо чухме, а след това и видяхме 2 тръстикови дрозда, 3 планински стърчиопашки и няколко сиви овесарки.

След като видяхме прочутите минерални извори, а и атрактивното поведение на многото пуснати свободно в района токачки се отправихме към реката. Идеята ни беше да повървим по течението и по ЖП моста да преминем на другия бряг и да разгледаме скалите там.

Още преди да достигнем до самата река бяхме безкрайно приятно изненадани. В посока юг-север на около 300м от нас над реката прелетяха две бели лопатарки.Не беше трудно да ги познаем дори без да поглеждаме през биноклите. Те са с много характерен профил при полет- с изпъната напред шия и назад крака, масивният им клюн също се вижда дори и отдалече . Споделихме, че даже и да не видим нищо друго интересно идването си е заслужавало и само заради лопатарките. Но интересното тепърва предстоеще…

Вижте продължението: 2 част

 

 

 

 

 

 

БДЗП-СОФИЯ:: НАЧАЛО
© БДЗП София MMV