БДЗП сайт

 

За нас :: Дейности :: Доброволци :: Излети :: Линкове :: Форумът :: Yahoo-групата :: Пишете ни

Вие сте тук: БДЗП-София >Излети > Хижа Соколна

5+6 февруари 2005:: Хижа Соколна в Централен Балкан

 

 

 

 

Тескт + снимки: Йордан Христов
:::Разгледайте галерията

Изгревът над яз. Копринка

Мястото е хижа Соколна в Централен Балкан или по-скоро пътя до нея, а датите са 5 и 6ти февруари. Повода беше рожден ден на наш колега от Бургас, който беше решил да отбележи празника си на едно по-различно място. Рожденикът беше поканил свои приятели от София, Бургас, Пловдив и Сливен и така се събрахме над 20 човека.

Нашата група пътува от София до Казанлък, където имахме среща с останалата част от ентусиастите. В града се срещнахме и с Венелин Койчев – охрана в Централен Балкан в района на х. Тъжа. След като обсъдихме птиците на Парка потеглихме с влак към Габарево, което беше изходната ни точка за х. Соколна.

Оттам до хижата ни деляха около 3 часа. На фона на положението в цялата страна, където градове и села бяха затрупани със сняг, тук “нямаше грам”. Някои от нас дори съжаляваха, че са тръгнали с по-сериозни обувки подходящи за преспите сняг, “спрягани” по телевизията през цялото време.

Скоро обаче се озовахме на същинската пътека, където не само имаше нужда от въпросните обувки, но и от гети. На места преспите сняг стигаха до един метър. За да излезем от преспите, на моменти се налагаше дори да легнем върху снега, за да имаме опора. Влезнаха в употреба дори и снегоходки, които едно момиче от компанията си носеше.

След много шоколад и снимки стигнахме до бленуваната хижа. Настанихме се веднага и окупирахме печката, която не можа да смогне на мокрите дрехи и обувки. Тук дойде времето и на винцето, което подобаващо се справи със студа.

На вторият ден от излета, рано сутринта посрещнахме слънцето подаващо се над язовир Копринка. Изненадващо, но факт, рано сутринта над хижата се оказаха 3 скални орли.

Както фотографите от Вас знаят, сутрините са най-подходящото време за снимки. Аз също побързах да не пропусна възможността. Изгревът над Копринка и формите от сняг, които вятъра беше образувал по време на “игрите” си по билото на планината, бяха само някои от моментите, които успях да уловя.

“Лавина”, “Бурно море” или “Бездната” са само някои от имената, които могат да носят всички тези форми от сняг образувани от вятъра.

След кратка разходка из планината успяхме да видим и дива коза. Една от малкото, които са останали в рамките на Парка. Ширещото се бракониерство не позволява на козите да стабилизират числеността си и вече е необходимо да имаш голяма доза късмет, за да видиш дива коза.

Слизането от планината беше съпроводено с много смях, един черен кълвач, над 70 жълтоклюни гарги и един скален орел.

Доста добре за студените зимни дни. Така оставаме с мисълта за предстоящите излети, когато ще видим още по-интересни видове птици.

:::Вижте снимките от този излет

БДЗП-СОФИЯ:: НАЧАЛО
© БДЗП-София MMV